Szarlotka Iwony

Szarlotka

3 szklanki mąki

Szklanka cukru – można dać mniej

3 łyżki śmietany

Paczka cukru waniliowego

Łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag margaryny

1 jajko

Kilka kropel aromatu np. cytrynowy

Kilogram jabłek np. uprażone jabłuszka ze słoika

Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut.

W tym czasie obieramy jabłka i drobno kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.

Pierwszą część rozkładamy na wysmarowaną blachę i nakładamy jabłka.

Drugą część trzemy na grubej tarce (u nas w formie rwanych placuszków).

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis i foto: Iwona Żurawska

Udostępnij post:

Inne posty